ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Egy ország, ahol nem szemetelnek, ráadásul itt van a szomszédban!

 

Első látogatásunkat Szlovéniában idén húsvétkor tettük, és már ekkor elhatároztuk, ide bizony még visszatérünk. Sokat nem is kellett várni, hiszen nyaralásunk helyszínéül is a szomszédos országot választottuk. Hogy miért? Mert teljesen lenyűgözött, megmutatta, hogy bizony így is lehet élni, tisztaságban, szemétmentes városokban.

 

Nekünk mindez még csak álom, de szomszédaink tudnak valamit, amit a magyaroknak is meg kellene tanulni. Hasonló tisztaságot ezidáig csak Izlandon tapasztaltunk.

Alighogy átléptük a határt, olyan érzésünk támadt, mintha több ezer kilométert utaztunk volna, és éppen egy új világba csöppennénk. Az út mellett nemhogy „ottfelejtett” szemeteszsákok, de még elvétve is alig található szemét. (Gyanítom, ami van, azt sem a szlovének hajigálták szét.) Ha pedig már valaki eldobja, az nem marad ott évekig, mert az utakat is rendszeresen karbantartják, levágják a gazt, és összeszedik a szemetet.

Ljubljana

 

Ez még mind semmi!

 

Képzeljetek el olyan városokat, ahol szívesen sétálnátok az utcán akár mezítláb is anélkül, hogy üvegtörmelékbe, kutyakakába, vagy pisibe lépnétek, esetleg szétdobált cigarettacsikkeken járkálnátok. Tudtok ilyet itthon? Ha igen, áruljátok el! Nos, Szlovéniában szinte kivétel nélkül ilyen városokba botlottunk, még a forgalmas Ljubljana is patyolat tiszta volt, pedig ott aztán van turistaáradat. Valahogy mégis más a mentalitás, cikinek számít eldobálni a szemetet.

 

Ugyanez érvényes a természeti látnivalókra is, az erdők szemétmentesek, és a folyókban sem úszkál eldobott műanyag.

 

A házak környéke, még ha nem is olyan tehetősek lakják, karban van tartva, sehol nem nő a térdig érő gaz. Ez sem pénz kérdése, csak igényesség.

A köztereken mindenhol szelektív hulladékgyűjtők sorakoznak, és a házaknál is így gyűjtik a szemetet, amit lehet, azt pedig újrahasznosítanak.

Mindehhez pedig a feltételek is megvannak, mert van elég szemetes az utcákon, amiket rendesen ürítenek is, a kutyaürülék felszedéséhez a szemetesnél van zacskó, vannak tiszta, és sok helyen ingyenes nyilvános wc-k, a természeti látnivalók környékén pedig mobil wc-k, amiket szintén sűrűn takarítanak.

 

Szlovénia egy igazi zöld ország, igazi álomország, ami jó példával szolgálhat nekünk is.

 

Hamarosan azt is megmutatom, mik azok a látnivalók, amik miatt egyébként is érdemes felkeresni szomszédunkat.

Piran

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr5716645734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György László 2019.06.13. 20:32:04

ezekszerint a szaros pelenkás ráhel még nem járt szlovéniába.

György László 2019.06.13. 20:38:48

ezekszerint a szaros pelenkás ráhel még nem járt szlovéniába.Azt irjátok hogy volt már azonos hozzá szolás hát akkor nem vagyok egyedül

Gábor Ervin Szendrői 2019.07.07. 11:59:57

Sőt... eldobott pelenkát sem látni, ha csak nem jár arra hazánk valamelyik "jeles képviselője".

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása