ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

A világ legnagyobb barlangi vára közelebb található, mint gondolnád!

 

Európában sok gyönyörű vár és kastély áll, de mind közül az egyik legkülönlegesebb talán Predjama lovagi vára, ami a maga nemében a világ legnagyobb barlangi várának számít. Tavaszi szlovéniai utunk során főként olyan programokat terveztünk, amik rossz idő esetén is bevállalhatók, így nem volt kérdés, hogy ezt a helyet is útba ejtjük.

 

Az időjárás már-már szokatlan módon kegyes volt hozzánk, az az igazság, az előző években hozzászoktunk, hogy a tavaszi kiruccanások alkalmával mindig pocsék idő fogadott. Szerencsére idén nem, így még szebb élményekkel tértünk haza. Predjama várának pedig különösen jól állt a napsütés, mert így még lenyűgözőbb volt a 123 méter magas szikla közepébe épített 800 éves erődítmény.

A középkor egyik csodájaként tartják számon, mert abban az időben bevehetetlennek bizonyult. Amitől még különlegesebb, hogy a vár mögött és alatt barlangi alagutak futnak, amiken keresztül leghírhedtebb lakója, Erazem lovag észrevétlenül kiosonhatott rabolni és fosztogatni. A vár bejárása során szinte észre se venni, hol különül el maga az építmény és a sziklafal egymástól, egyszer csak Erazem alagútjának bejáratánál találtuk magunkat.

Szikla, vagy várfal?

Erazem lovag alagútjának bejárata

Maga a vár szabadon bejárható, ehhez mindenkinek adnak egy audio guide-ot, aminek segítségével teremről teremre egyre érdekesebb információkat tudhatunk meg a lakók mindennapjairól, és Erazem lovag portyázásairól. De még arról is, hogy Jackie Chan főszereplésével itt forgatták az Istenek fegyverzete egyes jeleneteit. Külön kiemelendő, hogy mindezt magyar nyelven is végighallgathatjuk!

Konyha

Egyik érdekes pontja a várlátogatásnak a vészharang, amit korábban a veszély jelzésére használtak, ma viszont bárki megkongathatja. Volt is egy kisebb sor, mert az a hiedelem járja, hogy aki megkongatja, és tiszta szívből kíván valamit, az valóra fog válni.

 

A bejárás során pedig végül arra is fény derül, mi volt a vár egyetlen sebezhető pontja, de ezt most nem fogom elárulni, legyen meglepetés annak, aki élőben is megnézi.

 

Panoráma a várból

Általában a vár alatti alagútrendszer is látogatható egy vezetett túra keretében, de vannak kivételes időszakok, amikor nem. Nem is mi lennénk, ha nem egy ilyet fogtunk volna ki. Télen és tavasszal ugyanis egy denevérkolónia telel lent, akiket nem szabad megzavarni.

Még egy plusz pont Szlovénia javára, hogy némi extra bevétel reményében sem háborgatják a természet rendjét.

 

Ehelyett még sétáltunk kicsit a környéken, ahol éppen termett a medvehagyma, amiből egy keveset szedtünk is a vacsorához.

A környék látnivalói azonban nem merülnek ki ennyiben, alig 10 kilométerre található Szlovénia egyik legszebb barlangja, a Postojna cseppkőbarlang, ami a várral együtt kombinált jeggyel is látogatható, sőt, így éri meg igazán.

 

Kövessétek a blogot, hamarosan erről a helyről is mesélek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr2016645746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Bánáti 2019.07.07. 13:05:47

Elfelejtettétek a belépők árát feltüntetni, amik tapasztalataim szerint Szlovéniában nem túl olcsó kategóriásak (finoman szólva)

Mannni 2019.07.07. 14:29:42

Azért nincs benne konkrétan, mert évről évre változik. Ráadásul sokféle van, mert lehet kombináltból is több közül választani. De az igaz, hogy nem olcsó. Leginkább a kombinált jegyek közül éri meg válogatni, a honlapjukon mindig ott az aktuális árlista.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása