ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Kővé vált dinoszaurusz Izlandon

 

Létezik egy legenda, amiről még izlandi utunk előtt olvastam. Természetesen, ha már arra jártunk, utána kellett járnunk, mi igaz belőle, így vettük fel bakancslistánkra a „dinoszaurusz” szikla néven elhíresült különleges geológiai képződményt, a Hvítserkur sziklát.

 

Mint egy megkövült dínó

 

Amint megpillantottuk, azonnal tudtuk, miért a név, hiszen tényleg úgy néz ki, mint egy szomját oltó őslény. A látványt csak fokozza, hogy, a szikla magányosan emelkedik ki a tengerből.

Egy másik legenda is fűződik hozzá, ami szerint a szikla valójában egy troll, aki túl sokat időzött a szabadban, és napfelkelte előtt elfelejtett visszamenni a barlangjába. A felkelő nap sugarai azonnal sziklává változtatták, és azóta is elhagyatottan áll a szigetország északnyugati részén.

 

A 15 méter magas bazaltképződmény tényleges kialakulása még ma is kérdéses, a legvalószínűbb, hogy vulkanikus tevékenység hatására jött létre.

Érdekessége, hogy apály idején száraz lábbal be lehet sétálni hozzá, mikor mi ott jártunk, akkor is volt, aki bevállalta, és a boltívek alatt fotózkodott. Dagálykor azonban a tengervíz teljesen elválasztja a szárazföldtől.

Azért a környék se rossz!

Innen már a vadregényes Nyugati-fjordok felé vettük ez irányt, de út közben még várt ránk egy újabb mesebeli hely, a mohával benőtt üde zöld Kolugljúfur canyon és vízesés.

Itt kihasználtuk az alkalmat, mert végre nem esett, így sétáltunk egyet a kanyargó folyó mentén, és felülről csodáltuk meg a rendkívül látványos kanyont.

 

Ezt láttad már?

 

https://mannia.blog.hu/tags/Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr3416645614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lágler Róbert 2018.12.19. 14:35:06

A szikla meglepő! Azonban egy tárgy nem tud "elhíresülni". Személy "híresül el", ami azt jelenti, hogy elveszíti jó hírét.Mostanság egyre gyakrabban használják helytelenül a fenti fogalmat.

Mannni 2018.12.19. 16:12:12

A jövőben majd figyelek rá, köszönöm a pontosítást.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása