ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Egy környezettudatos város TOP 5 látnivalója

 

Meséltem róla korábban, mennyire lenyűgözött Szlovénia a rendezettségével és hihetetlen tisztaságával. Ez alól a főváros sem volt kivétel, sőt, Ljubljana igazi meglepetés volt. Nem titok, hogy nem városnézés miatt utaztunk az országba, hanem a természeti értékek felfedezéséért, de ha már útba esett, a fővárost sem hagyhattuk ki.

 

Az autót a belvároson kívül parkoltuk le, ide be sem engedik egyébként őket, majd megcéloztuk a várat, és gyalog indultunk az óváros felé. Már az első néhány lépés után kezdett nyilvánvalóvá válni, mivel érdemelte ki Ljubljana 2016-ban az „Európa zöld fővárosa” címet.

Még el sem értük a belvárost, de az már feltűnt, hogy a kevésbé forgalmas utcákon sincs eldobálva a szemét. Közeledve aztán a nagyobb turistaáradatot vonzó központhoz még mindig nyoma sem volt eldobált flakonoknak, de még a cigarettacsikket is képes mindenki a szemetesbe dobni. Igen, mindenki, még a turisták is, még azok is, akik otthon esetleg simán lepöccintik a kuka mellé. Itt ez ciki. A köztereken nem csupán egy-egy kuka van kihelyezve, hanem egymás mellett sorakoznak a szelektív hulladékgyűjtők, amikben ráadásul nem bűzölög napok óta a szemét, hanem rendszeresen ürítik azokat.

A város jelképe, a sárkány sok helyen felbukkan

 

Üdítő volt egy olyan városban sétálni, ahol nincs az utcákon pisiszag, kutyagumi, és nem kell a kipufogók gőzét szívni, ráadásul rengeteg a zöld, mindenhol fák és virágok, egyes részei pedig inkább erdőre hasonlítanak, mint településre.

 

És akkor jöjjön a TOP 5 látnivaló, amit mindenképpen érdemes megnézni:

Múzeumlátogatásra nekünk nem volt időnk, de ezek egyébként is ritkán nyűgöznek le. Ha már múzeumba megyünk, akkor mindig valami különleges tematikájút keresünk. Így most inkább az utcák és az építészeti alkotásaik voltak a központban.

 

1. A Sárkány híd

A város leghíresebb hídja, ami a Lubjanica folyó fölött ível át. Négy sarkát négy sárkány őrzi, amik a város jelképei.

 

2. A Lubjanica folyó

Ha már itt tatunk, a folyóról se feledkezzünk meg, ami kettészeli a fővárost. Partján hangulatos kis sétányt alakítottak ki, és ottjártunkkor virágba borult fák hajoltak fölé. Mesebeli látvány volt.

 

3. Mészáros híd

Ha a Sárkány hídon keltünk át a túloldalra, visszafelé válasszuk a Mészáros hidat, amit könnyen meg fogunk ismerni, mert megdöbbentő szobrokkal díszítették. Másik jellegzetessége a rengeteg szerelemlakat, amit a romantikázó párok a mai napig elhelyeznek itt.

Bizarr szobor a Mészáros hídon

 

4. A fellegvár

Ide siklóval vagy gyalogosan is fel lehet jutni, de ha valaki jó kondiban van, akkor megéri a séta. A várban egy kiállítás látható, de erről nem tudok nyilatkozni, mert ezt mi kihagytuk. Helyette körbesétáltunk, és gyönyörködtünk a városra nyíló panorámában.

Már út közben is szép a kilátás

 

5. Hangulatos utcák, tiszta terek

Miután a 4 legfontosabb dolgot megnéztük, amit semmiképpen nem akartunk kihagyni, még volt egy kis időnk a parkolóóra lejártáig, amit arra fordítottunk, hogy nézelődjünk kicsit a városban. Találtunk nagyon hangulatos kis utcákat, tereket, vásároltunk néhány hűtőmágnest, majd indultunk tovább fő úti célunk felé.

A legeldugottabb utcában is van szemetes

 

Ha kíváncsiak vagytok, mi volt az, kövessétek a blogot, hamarosan jön a folytatás!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr1816645742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása