ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

A legszebb orchideák nyílnak a határ menti faluban

 

Nyári szlovéniai utunk utolsó állomása a szlovén – magyar határhoz közeli Dobronak volt, ahol egyébként már megálltunk akkor is, mikor odafelé tartottunk. Akkor a Bakónaki-tavat és környékét fedeztük fel, de az Ocean Orchids orchideafarmot szándékosan hagytuk ki, mert szerepelt a terveim között, hogy nem üres kézzel térek haza innen.

 

Az orchideafarm Dobronak (szlovénül Dobrovnik) határában található egy hatalmas üvegházban.

Ez valójában egy gyár, de belépődíj ellenében látogatható is, a belépő egy része pedig levásárolható az üzem boltjában, ahol valóban kedvezményesebben juthatunk hozzá a szebbnél szebb virágokhoz, és egyéb kiegészítőkhöz, mint például kaspók, vagy orchidea föld. Ezért, aki vásárolni is szeretne, nem csak nézelődni, azoknak ajánlom, hogy hozzánk hasonlóan a hazaútra tartogassák ezt a programot, mert nem biztos, hogy a virág is díjazná a kalandos vakációt.

Az üzem előtt egy hatalmas ingyenes parkoló található és egy pici játszótér. Belépve rögtön a boltban találtuk magunkat, ami már önmagában is felér egy orchideakiállítással. Javarészt egyébként lepkeorchideák (phalaenopsis-ok) sorakoznak a polcokon, de azok rengetegszínben. Itt lehet megváltani a jegyet, amiből aztán 2,5 Euró levásárolható.

A bolt

A trópusi kert egészen lenyűgöző, a hatalmas orchideák mellett több egzotikus növény látható benne. Azt hittem, az én vitorlavirágomnál nem létezik nagyobb, de itt láttunk olyat, aminek a virága nagyobb, mint egy tenyér!

Vitorlavirág

 

Először kissé kicsinek tűnt a hely, aztán megtaláltuk a folytatást, ahol még akadt gyönyörűség bőven.

Egy hatalmas üvegfalon keresztül megtekinthető az a csarnok is, ahol szó szerint a nagyüzemi termesztés folyik, itt nagy asztalokon sorakoznak a boltok polcaira kerülő virágok.

A hely érdekessége, hogy az épületet geotermikus energiával fűtik, így az orchideák „előállítása” kevésbé terheli a környezetet.

Természetesen nem üres kézzel tértünk haza, egy gyönyörű orchideával, és jó minőségű orchidea földdel gazdagodva vágtunk neki az utolsó etapnak.

Ez a szépség hazajött velem[

Bővebb információ a nyitvatartásról, árakról IDE kattintva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr8716645834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása