ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Abbahagyhatatlan medvehagymás túrópogácsa

 

Végre szezonja van, és ismét megjelent a piacokon a medvehagyma. Korábban már mutattam egy pogácsa receptet, amit most továbbfejlesztettem, és jó sok túróval felturbóztam. Mondanom sem kell, isteni lett, alig tudtuk kivárni, hogy megsüljön. Még szerencse, hogy nagy adaggal készült!

 

Nem is érdemes elaprózni, mert frissen, melegen annyira „eteti magát”, hogy abba sem lehet hagyni. Persze másnap is nagyon finom puha, már ha marad belőle.

Mielőtt belekezdenétek, azzal számolni kell, hogy időigényes műveletről van szó, mert pihentetni is kell, de be lehet gyúrni, és meghajtogatni már előző nap, így másnap a kerti parti előtt csak ki kell sütni. Megéri a munkát!

 

Hozzávalók (ebből két nagy tepsivel lesz):

  • 500 g liszt
  • 250 g túró
  • 140 g szobahőmérsékletű margarin
  • 200 g tejföl
  • 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás, plusz 1 a kenéshez is
  • Ízlés szerint só (én egy csapott evőkanállal tettem bele)
  • 50 g vaj a kenéshez
  • 1 nagy csokor medvehagyma aprítva (lemértem, szárastól kb. 150 g volt)

Nem bonyolítottam túl, minden hozzávalót kimértem egy nagy tálban, és összegyúrtam. Ha minden jól megy, akkor pont jól nyújtható tésztát kapunk, de a lágysága függ a túró és a tejföl minőségétől is. Ha túl lágy, adhatunk hozzá még kis lisztet, ha kemény, és morzsálódik, akkor egy kis tejföllel javítsunk rajta.

Körülbelül fél centiméteresre nyújtottam, és megkentem az olvasztott vajjal, majd rászórtam a medvehagyma kétharmadát. Hogy mi az elfogadott hajtogatási technika, arról fogalmam sincs, én a tetejét és az alját behajtottam a közepéig, ezt ismét megkentem vajjal, és megszórtam a maradék medvehagymával, majd a másik oldalról is meghajtogattam úgy, hogy egymásra illeszkedjenek. (A kép alapján talán látható.)

Így legalább egy órát kell pihentetni a hűtőben. Ezt követően ismét kinyújtottam, és az előző módon hajtogattam, de ekkor már nem vajaztam, és nem is szórtam meg. Ismét irány a hűtő legalább egy órára. Ha csak másnap sütjük ki, célszerű lefedni, hogy a teteje ne száradjon ki.

Körülbelül ujjnyi vastagra kell nyújtani, a tetejét be lehet rácsozni, majd kenjük meg a tojással.

 

Én nem szoktam szaggatni, egyszerűen csak felkockázom, így nincs felesleg. Kár is lenne, ha egy gramm is pocsékba menne ebből a finomságból!

 

Pihentetés sütés előtt

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsin még háromnegyed órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd mehet a 150 fokra előmelegített sütőbe.

 

Addig kell sütni, míg a teteje szépen megpirul.

Nálunk már frissen elfogyott a fele, vigyázat, nagyon nehéz abbahagyni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr7316645692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása