ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Itt születik a Száva folyó

 

Nem szeretném ismételni magam, de Szlovénia totálisan lenyűgözött, amihez nagyban hozzájárult, hogy rengeteg csodálatos vízesésnek ad otthont az ország. Nem biztos, hogy a legszebb, de mindenképpen az egyik legkülönlegesebb az a zuhatag, amiből a Száva folyó születik. Ez nem más, mint a Savica-vízesés.

 

A Bohinj-tó északnyugati csücskében, Ukanc településtől nem messze található a 70 méter magasból alázúduló Slap Savica, ami először a Bohinj-tóba fut bele, majd innen Sava Bohinjka néven folyik tovább Bledig, ami után a Sava Dolinkával egyesülve már Száva folyó néven folytatja útját, mígnem több országot átszelve Belgrádnál el nem éri a Dunát.

Autóval a Planinski dom Savica menedékházig lehet elmenni, ahol egy nagy fizetős parkoló található. Itt már lassan hozzá is szoktunk, hogy a Triglav déli részén nem elég, hogy még a természeti látnivalókhoz is belépőjegyet kell váltani, szinte mindenhol fizetni kell külön a parkolásért is.

A belépőjegy megváltása után nagyjából 20 perc alatt lehet a kijelölt ösvényen fellépcsőzni a vízesésig. Potyautassal a pocakban egy idő után kissé kezdett már sok lenni, de aztán a látvány mindenért kárpótolt.

Panoráma séta közben

Szerencsére nem voltak sokan, mert egy forgalmasabb napon nem hiszem, hogy túlzottan élvezhető lenne, mivel a kilátó rész viszonylag keskeny és nagy valószínűséggel sorbanállás van a fotózkodásért. Most viszont alig voltak, így kedvünkre gyönyörködhettünk a látványban, amint egy folyó születik a sziklafalon alázúduló vízből. Ráadásul a fényviszonyoknak köszönhetően még egy kis szivárvány is kirajzolódott.

Folyó születik
Aprócska szivárvány a vízesés lábánál

Nem bántuk meg ezt a kis kitérőt, ami után a Bohinj-tó felfedezése következett, de ez már egy következő történet, úgyhogy kövessétek a blogot, és hamarosan mesélek róla is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr216645808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása