ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

Séta a „tarkabarka Lokában”, Szlovénia festői középkori városában

 

Škofja Loka egy aprócska város a szlovén Alpok ölelésében, ami Ljubljanától körülbelül 20 kilométerre található. Bár Szlovéniát első sorban a természeti kincsei miatt kerestük fel, azért az utunkba eső érdekesebb településeket sem hagyhattuk ki.

 

Panoráma a várból

Hazafelé kézenfekvő lett volna, hogy megálljunk kicsit pihenni Ljubljanában, és mindaddig ez is volt a terv, amíg a programot tervezgetve meg nem láttam egy fotót a színes házai miatt „tarkabarka Lokának” is nevezett középkori városkáról. Mivel Ljubljanát már tavasszal láttuk, és most csak egy megálló fért bele az időnkbe, így végül Škofja Loka lett a nyertes.

Tarkabarka házak Skofja Lokában

Már a város környezete is festői, de az óváros a hangulatos kis utcáival, a középkori házakkal és a várral egyszerűen meseszép. A várban egyébként múzeum működik, de a júniusi szép időben mi inkább csak a kertjét sétáltuk körbe, ott viszont elég sokat időztünk. Nem elhanyagolható a csodálatos panoráma sem, ami innen nyílik a környékre.

A vár
Belül múzeum működik
Séta a várkertben

Ezt követően még volt időnk egy kicsit céltalanul bolyongni a város utcáin, és elmerülni az apró részletekben. A középkori házakban még ma is élnek, és szinte kivétel nélkül mindegyik szépen gondozott virágos kertekkel is büszkélkedhet.

Apró részletek...

 

A város történetéhez rengeteg legenda fűződik, melyek közül az egyik legérdekesebb, hogy mit keres egy európai város címerén egy afrikai férfi képe.

 

A legenda szerint a város egykori ura afrikai szolgájával a Poljane-völgyön kelt át, mikor rájuk támadt egy medve. A herceg félelmében teljesen megdermedt, de a hősies szolga íjával leterítette a medvét. Visszatérve a várba, az úr parancsba adta, hogy megmentője arcát örökítsék meg a város címerében is.

 

Ha Szlovéniában jártok, és a sok természeti csoda után egy igazi, hangulatos városi sétára vágytok, akkor ne hagyjátok ki Škofja Loka hangulatos kisvárosát!

 

Ennyivel azonban mi még nem tudtuk le a hazautat, ugyanis a határnál még megálltunk egy rendkívül látványos program erejéig, de ez már a következő bejegyzés témája lesz, úgyhogy akit érdekel, kövessen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr4816645832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása