ManniA

"Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people."

A tökéletlen sütőtökös fahéjas csiga receptje

 

Nyugodtan olvassatok tovább, a tökéletlen nem egyenlő az ehetetlennel, sőt! Olyan finom, hogy szinte lehetetlen abbahagyni. Hogy miért tökéletlen akkor? Hát, csak úgy… Mert most divat minden receptet úgy kezdeni, hogy „a tökéletes”, aztán ha mégsem sikerül tökéletesre, akkor totál bénának érzi magát az ember.

 

Tökéletes receptnek én azokat tartom, amiknél ha minden hozzávalót grammra pontosan kimérek, akkor mindig ugyanolyan hibátlanul sikerül (kivéve, ha briketté égetem), de ilyen recepttel csak ritkán találkozom. Ennél a sütinél pedig van egy befolyásoló tényező, a sütőtök, ami miatt szinte lehetetlen a hozzá való lisztet pontosan kimérni. Ettől viszont nem kell megijedni, mert így is isteni lesz! (Már-már tökéletes!)

 

Hozzávalók:

  • 450 g sütőtök sütve, vagy főzve (mindkettőt próbáltam, nem igazán volt nagy különbség)
  • 600-700 g liszt (attól függ, a tök mennyit vesz fel, lehet, még ennél is többet elbír majd, de ez menet közben látszik)
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 csomag friss élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 200 ml langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • A szóráshoz olvasztott vaj (kb. 50-100 g) és ízlés szerint fahéjas cukor

Ebből egy elég nagy adag lesz, ami kb. 6-8 főre elég, úgyhogy lehet felezni is. (A tojás meg nyugodtan belemehet az egész.)

 

Elkészítés:

A klasszikus menet, ha az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, a puha tököt kicsit összetörjük, hozzáadjuk a vajat,a csipetnyi sót és a tojást, majd krémesre keverjük. Ha ez megvan, minden mehet a liszthez, és összedolgozzuk. Attól nem kell félni, hogy túl kemény lesz, a tapasztalat az, hogy inkább még pótolni kell a lisztet attól függően, mennyit bír el a tök. (Volt, hogy elég volt 50 g, de olyan is, hogy 150-et hozzá kellett adnom.) A lényeg, hogy lágy, de azért nyújtható, tekerhető tésztát kapjunk. Ezt lefedve körülbelül 1 órán át kelesztjük.

Akinek van kenyérsütő gépe, az szerencsésebb, mert én mindent csak beledobálok, és hagyom dolgozni, maximum ellenőrzöm menet közben, kell-e még hozzá liszt (valamennyi tuti fog kelleni). Kelesztéshez én ki szoktam venni a tésztát, mert kicsi a gép üstje, és legelső alkalommal ez a mennyiség szépen kifutott belőle.

Ha megkelt, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és jó vastagon megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Hogy mennyivel, az már ízlés dolga. Ezután én még hajtogatom (az alját és a tetejét behajtom a közepéig, ismét megkenem, megszórom, félbe hajtom). Végül ujjnyi vastagra nyújtom, kenem, szórom, és feltekerem. Körülbelül 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk, amiket egymás mellé helyezünk egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, vagy még mutatósabb, ha kerek tortaformában. Ez utóbbi esetben nekem mindig marad még tészta, amit egy kisebb tepsiben kisütök, vagy lefagyasztom, és később csak kikapom a fagyóból.

Még nyersen is nagyon jól néz ki

Még 15 percet kelesztjük így, majd mehet a forró sütőbe, és addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Egy tűpróbával ellenőrizhetjük, jó-e már a tészta belseje is.

Bár bőven van benne sütőtök, de ezt még azok is szerették, akik egyébként nem rajongnak érte.

Mi odavagyunk érte, úgyhogy ha van egy jó sütőtökös receptetek, osszátok meg velünk.

A végeredmény

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mannia.blog.hu/api/trackback/id/tr116645898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ManniA

Elköltözött az Útitárs blog, a Cafeblog megszűnése után itt olvashatjátok tovább az utazós történeteinket ManniA néven. A már megszokott saját utazós élmények és tapasztalatok mellett továbbra is lesznek különleges, számomra kedves receptek, és néhány személyesebb poszt is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása